Op 11 juni verzorgen de ROS'en Reos en Proscoop een deelsessie op de landelijke conferentie “Een nieuwe generatie ouderen, langer thuis”. Deze conferentie richt zich op het creëren van een (leeftijd)vriendelijke samenleving, waarin goed samenleven centraal staat. De nieuwe generatie ouderen wil niet alleen zelfstandig wonen, maar ook bijdragen aan hun omgeving. Door attentheid en wederzijds begrip bouwen we aan een gemeenschap waarin iedereen meedoet en bijdraagt, waardoor generaties elkaar versterken en waarderen.
Reos en Proscoop maken onderdeel uit van het ROS-netwerk. Het landelijk dekkend netwerk van Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en). ROS’en adviseren en begeleiden in de eigen regio's de eerste lijn én betrokken partijen bij het realiseren van samenhangende zorg in de wijken. Een belangrijke maatschappelijke opdracht met als doel om mensen zinnige en zuinige zorg dicht bij huis te bieden. Het ROS-netwerk is partner van het consortium BeterOud. BeterOud is mede-initiatiefnemer van deze conferentie. Reos en Proscoop verzorgen tijdens de conferentie een sessie over samenwerken in de wijk. De visie Eerstelijnszorg 2030 streeft naar hechte samenwerking tussen professionals in wijken en dorpen, zodat proactief ingespeeld kan worden op gezondheidsvraagstukken en zorg- en welzijnsuitdagingen. De ROS’en spelen hierbij een belangrijke rol. Ze werken samen met inwoners en professionals aan wijkgerichte, integrale en domeinoverstijgende samenwerking, met de eigen regie en het sociale netwerk van inwoners als uitgangspunt.
In de sessie worden twee inspirerende praktijkvoorbeelden gedeeld: Reos licht het actieprogramma Ouder worden voor Beginners in Scheveningen-Noord toe. Dit initiatief is ontstaan in samenwerking met VVT’s, huisartsen en bewoners. Het versterken van de eigen regie en het opbouwen van een vitale gemeenschap staat hierin centraal. Proscoop vertelt over Blijfwijk in Duiven Zuid-Oost. Bij deze beweging werken inwoners, de woningcorporatie, verpleeghuis, gemeente en sociale partijen samen om mensen langer thuis te kunnen laten wonen. We werken community-up waarbij de samenwerking in iedere fase een nieuwe dynamiek kent. Zo krijgen deelnemers de kans om in het klein te ervaren hoe deze aanpakken in de praktijk vorm krijgen.
Meer informatie vind je op de website van ‘Een nieuwe generatie ouderen, langer thuis’
De conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ is een initiatief van: